Vidar´s dagisinskolning

Tänk nu är vår lille skrutt Vidar, som blir 17 månader imorgon, har varit på sin första inskolningsdag på dagis!
Lillkillen börjar bli stor!!

Dag 1

Jo, nog var det allt lite pirr i magen imorse när vi skulle gå ner till dagis. Idag skulle vi inte bara lämna Vilgot på storbarnsavdelningen, Vidar och jag skulle gå vidare till småbarnsavdelningen för hans första inskolningsdag!
Det kändes tryggt på så sätt att vi känner dagiset och alla fröknarna vi det här laget, men det är klart att det blir lite pirr i magen när vår lille skrutt ska börja på dagis. Han är ju så liten tycker man ju......

Inne på avdelningen hittade Vidar direkt en massa saker och medans jag hängde upp våra ytterkläder på hans egna lilla krok, vid hans egna lilla hylla *sött*, så hade han redan ilat iväg till det rum han hörde att alla fröknarna och barnen fanns, hihi!! Ingen liten fegis här heller, hihi....
Men han är ju så van att följa med och hämta och lämna storebrorsan på dagis, så han känner ju med all säkerhet igen miljön!
Det är tre nya barn som ska börja. En liten kille som är nästan lika gammal som Vidar och en tjej som snart blir tre, men hon var så ledsen och vägrade gå in på dagiset, så det var bara Vidar och den andra lilla killen som skolades in idag.
Vidar gick runt och utforskade alla rummen och han hittade bilar och bollar och kastade sig i stora gosekuddar och hade det verkligen skoj! Emellanåt kom han och "tankade lite mamma" innan det bar iväg igen!
Vi var på dagis en timme idag och imorgon blir det samma tid. Känns jätteskönt att första dagen gick så bra!
När vi sagt hej då och Vidar stod utanför dagiset så stod han bokstavligen och svajade fram och tillbaka, han var sååååå trött efter bara en timme på dagis. Så mycket nya intryck och full fart hela tiden!
Vilgot var ute och lekte på gården med barnen från storbarnsavdelningen och vi sa hej då till Vilgot, som först ville följa med oss, men efter lite prat och några kramar och pussar så sprang han iväg och lekte med de andra barnen igen.
Vidar och jag gick hem och åt lunch och sen gjorde jag iordning vagnen och gick en promenad till centrum då jag skulle passa på att handla lite mat innan det var dags att hämta Vilgot på dagis lite senare.
Vidar somnade bums i vagnen och sov gott i två timmar!!

Vidar var så här glad på första inskolningsdagen!

*Puss älskade lille skrutt*


Dag 2

Då har vi varit med om andra inskolningsdagen! Det var inskolning en timme idag också.
Vidar knatade så vant in på dagis när vi tagit av oss ytterkläderna, det är nästan som om han blir arg för att det inte går snabbare att ta av kläderna, hihi!
Vidar hittade genast en bil och fröknarna Christina & Jeanette tog emot oss. Han rörde sig runt och hittade leksaker, klättrade upp i soffan och "spexade" lite och höll upp ena benet i luften och hade såååå roligt så. Rätt vad det var stannade han upp, tittade runt sakta och spanade in varenda ansikte läääänge, sen såg han mig då brast han ut i gråt!
Ojojoj, vilken ledsen kille det blev! Han föll in i min famn och grät som om hela världen höll på att gå under. ungefär som "lämna mig inte häääääääääär......."
Efter en massa pussar, kramar och gos så blev det bättre och sen lekte han så glatt resten av tiden. Han pratade och lekte med fröken Jeanette och sen när det var dags att gå hem så hjälpte Vidar såklart till med att plocka upp alla leksakerna. *vår duktiga lilla kille* Sen vinkade han så glatt innan vi satte på oss ytterkläderna och vi tackade för den här dagen!
Vidar sov 1 ½ timme efter dagens besök på dagis!

*Puss älskade lille skrutt*


Dag 3

Idag var Vidar lite småblyg då han klev in på dagis, ända tills vi hade hängt upp kläderna och han tittade runt och såg allt skoj, då glömde han helt bort att blygheten fanns där. *skrutten*
Idag var det inskolning i 1 ½ timme. Dom hade julgransplundning på dagis och fröknarna frågade om Vidar fick äta glass. Självklart fick han det! Vi gick in i stora lekhallen och där satt alla barnen från både småbarns- och storbarnsavdelningen och mumsade på glass. Vi satte oss på golvet bredvid Vilgot och Vidar tyckte såklart att det var sååååå gott med glass, mums!
Vidar for runt och lekte i alla vrår även idag, han är verkligen social av sig och går gärna fram och leker och "pratar" med både små och stora. Jättekul att se! Men trots att han är "modig" och går iväg och leker, så har han stenkoll på att mamsen är kvar på dagis. Han kommer tillbaka och skickar en liten blick ibland, innan han ger sig iväg igen. Det är precis som om han bara vill se att jag verkligen är kvar.
Lillskrutten, undrar om du kommer bli mycket ledsen första dagen som vi ska säga "hej då" på dagis och du ser att mamsen faktiskt går iväg för att komma tillbaka lite senare.....*får gråtklump i halsen*....
Älskar dig Vidar!!

*Puss min lille goskille*


Dag 4

Efter helgen var det full fart ner till dagis igen. Fjärde inskolningsdagen.
Idag skulle vi vara 1½ timme på dagis. Vidar lekte och hade så skoj och var iväg långa stunder. En gång var han borta och lekte med fröken Jeanette i en halvtimme innan han kom tillbaka. När han då såg mig var det precis som om han hade glömt bort att jag faktiskt också var på dagis. Blicken sa: "Mamma!!! Är du också här! Vad kul!" och så sprang han fram till mig och jag fick vääääärldens gosekram!
Han ramlade en gång och då såg han mig och ville bara bli tröstad av mig, men en annan gång när det blev en liten "bonk" då fick fröken Jeanette trösta honom.
En sak som kändes jättebra var att se att Vidar gick fram till fröken om han ville något och inte fram till mig,. även fast jag satt i samma rum!
Denna inskolningsdag var verkligen succe! Så skönt att se Vidar ha så kul och vara så trygg på dagiset och med fröknarna och barnen.
Han kommer säkert bli ledsen när vi säger "hej då" första gången, men då vet jag att han ju faktiskt har himla skoj på dagis och att han verkar trygg med fröknarna, framför allt Jeanette.
När vi skulle gå idag så skulle de andra barnen äta lunch. Vidar skyndade sig att sätta sig på en stol vid bordet, sköt undan leksaksbilarna och pekade på maten och sa "Täta!" (äta!) Gissa om han blev ledsen när jag tog bort honom från matbordet och sa att vi skulle gå hem och äta.....
Vi gick in till Vilgot för att hämta honom och medans jag kramade om Vilgot så hann Vidar "försvinna". Jag sa: "Men var har Vidar tagit vägen nu då?" Då svarade fröken Birgitta:
"Han sitter där"
Ja....där satt vår lille skrutt, vid matbordet med dom stora barnen. Han ville verkligen äta, hihi!! Och hungrig var han, för han åt massor med lunch när vi kom hem!

*Puss min lille goskille*


Dag 5

Jag hade på känn att vi skulle säga "hej då" för första gången idag och när fröknarna sa att vi skulle göra det idag så fick jag en känsla som kändes "hjälp, min lilla skrutt.....ska du vara själv här nu"
Man blir ju helt fånig som förälder! Det är ju så mysigt och skönt att SE och HÖRA honom leka och ha skoj!

Efter att jag varit där en halvtimme var det dags...
Jag sa till Vidar att mamma skulle gå och att jag kommer och hämtar honom sen. Jag pussade och kramade honom och räckte över honom till fröken Jeanette. Gissa vem som blev såååå ledsen.......ojojoj.....hans gråt och blick sa: "Lämna mig inte här maaaaaaammmmmmaaaaa!! Vad gör du maaaaaammmmmmaaaaaaa!???"
Det gjorde sååååå ont i hjärtat. Jag försökte tänka på hur kul han ändå har på dagis, men det enda jag såg framför mig var min ledsna lilla skrutt!! *gråter*
Jag vinkade genom fönstret till Vidar och han grät såååå mycket!!
Jag gick hem och tankarna bara snurrade
. Åh, jag ville ju bara trösta honom!!!
När jag kom hem blev jag alldeles handlingsförlamad. Jaha, vad ska jag göra nu då? Gråter Vidar fortfarande? Jag bara gick runt här hemma.....fick för mig att jag skulle vattna blommorna, så det gjorde jag. Diskade....tänkte på Vidar, HELA TIDEN! Jonas kom hem på lunch och tiden gick lite snabbare.
Äntligen blev klockan "hämtningsdags"! Jag klev in på dagis, de satt och åt lunch. Jag hörde inte Vidar, skönt han grät inte.....
Fröken Jeanette kom ut med Vidar till mig. Han hade gosevovven och nappen och när han såg mig brast han ut i en hjärtskärnade gråt.....det var som om allt släppte då han såg mig, en "lättnadsledsengråt" Vi satt och kramades och gosades i soffan och han borrade verkligen in sig i mig.

Jeanette berättade att han hade varit ledsen från och till och att hon nästan inte hade fått släppa taget om honom över huvud taget. Tillslut hade han somnat i hennes famn och sovit i en kvart......*gosskrutten*..... Han hade inte velat ha någon lunch och ville bara sitta i Jeanettes famn, inte på någon egen stol.

Imorgon ska vi säga hej då igen...gruvar mig lite för det.....vill inte att han ska vara så ledsen....det gör verkligen sååå ont att se, det känns som om hjärtat slits i bitar.

Summering om dagen....ja, helt klart en jobbig inskolningsdag.Dag 6

Idag gick det mycket bättre!

Jag var kvar ungefär en halvtimme innan det var dags att säga "hej då". Jag räckte över Vidar till fröken Jeanette och Vidar blev ledsen. Det är klart att det känns i hjärtat när ens lille kille gråter så....men idag kände jag mig lugnare och sen var det inte samma sorts gråt som igår. Det kändes lugnare idag på något sätt.
Jag gick hem och satt och skrev i fotoalbumet och sen kom goding hem och vi åt lunch tillsammans innan jag gick ner till dagiset igen. Vidar hade då varit på dagis själv i 1½ timme.
De satt och åt när jag kom till dagis och när Vidar kom ut ur "matrummet" trodde jag att han såg mig, men då Jeanette sa till honom att de skulle gå och tvätta händerna & munnen så vände han genast på klacken och gick in och tvättade sig, så jag tror inte att han sett mig innan.
Sen kom han ut i rummet där jag satt och våra blickar möttes och han fyrade av väääärldens leende och kastade sig i min famn och vi satt och kramades och myste en stund. Så härligt att se att han var så glad!
Jeanette sa att han bara var ledsen en kort stund efter det att vi sagt hej då. Han har lekt och grejat, men har velat hålla sig i närheten av Jeanette, men idag satt han iallafall på egen stol vid matbordet när de åt lunch. Fast han ville inte just äta något.
Känns så skönt att höra att det gått bättre idag, att han inte satt som klistrad på fröken Jeanette utan har lekt och haft skoj.
Men jag måste ändå säga att det är himla skönt att Vidar fattat tycke för en fröken, att han tyr sig till någon, det känns skönt och tryggt för mig! Dom andra fröknarna är också jättegulliga, men just nu är det fröken Jeanette som gäller. Men ofta kan det ju vara så att de favoriserar någon fröken. Vilgot hade fröken Kerstin som sin favvofröken på småbarnsavdelningen och det höll i sig hela tiden.
Imorgon ska han gå på dagis till klockan två, då ska han stanna över vilo/sov-stunden för första gången! Jag tror inte det kommer att bli några problem med att somna på dagis.
Idag när han kom hem var han sååå trött, det tog bokstavligt talat inte mer än två minuter efter det att jag lagt ner honom i sängen tills han somnade! Sen sov han i två timmar och tjugo minuter!!
Man blir trött av att gå på dagis! =D


Dag 7

Ännu en bra inskolningsdag.

Idag skulle han gå två timmar längre, inskolning till klockan två! Första dagen som Vidar ska få sova på dagis. *spännande*
Jag var bara på dagis i 5-10 minuter innan vi sa hej då. Vidar blev ledsen, det kändes som om han blev mer ledsen idag än igår, men fröken Jeanette sa senare att han inte alls var ledsen länge. Det kändes skönt att höra.
Vidar har lekt och haft skoj på dagis, lite små gnäll emellanåt, men fröken sa att dagen hade gått jättebra! Han ville först inte sitta på egen stol vid matbordet, men efter en stund i fröken Jeanettes famn så ändrade han sig och ville sitta på egen stol ändå. Men haklappen bara vägrade han att ha på sig!! Hemma har han alltid det, så det var väl en liten dagisprotest kanske...hihi....
Han hade ätit bra med lunch idag, fast kycklingbitarna spottade han ut....(Vidar som älskar kyckling!), till efterätt fick de apelsin, det åt han massor av! Äpple hade han också ätit.
När det var dags att sova ville han inte sova i "sovrummet", han fick sitta i fröken Christinas famn istället och somnade där istället. *mys* Sen bar hon in honom i "sovrummet" där han sov nästan en timme!
När jag kom ner vid halvtvå satt han och myste i fröken Jeanettes famn i stora lekrummet där Vilgot också var och lekte.
Jag log mot Vidar, sa hej och ville krama om honom, men han ratade mig..(!!)...han vände på sig och lutade sig mot fröken istället...men två sekunder senare så ångrade han sig och jag fick väääärldens goskille i min famn, medan storebror sprang runt med sina kompisar och lekte sjörövare.
Imorgon ska han också gå till klockan två. Känns konstigt att vara ensam hela dagarna! Idag har jag visserligen städat hela tiden då barnen var på dagis och sen följde Vilgot´s kompis Ellen med oss hem idag igen, så dagen har verkligen gått jättefort!

Hoppas Vidar kommer han en bra dag på dagis imorgon igen. *puss min lille dagiskille*


Dag 8

Inskolningsdag åtta gick bra. Han var ledsen då vi sa hej då, men fröken sa att han snabbt blev glad igen och då var det full fart med lek & stoj!
Nappen och vovven ska helst vara med hela tiden säger fröken, men eftersom allt är nytt med dagis, så får han givetvis ha dem hos sig när han vill.
Vidar skulle ha gått till klockan 14:00, men då han somnade UTE i frökens famn på förmiddagen så gjorde vi så att jag hämtade honom efter lunch istället eftersom han inte skulle sova efter lunch då. Lillskrutten....det är tröttsamt att leka på dagis!!


Dag 9

Sjuk.
Feber, förkyld.


Dag10

Sjuk.
Förkyld.


"Första riktiga dagisdagen"

Dag 11 blev ytterligare en inskolningsdag eftersom Vidar varit sjuk i två dagar och det har hunnit vara helg. Han fick gå mellan 9-12 och det gick kanonbra! Ledsamt när vi sa hej då, men fröken säger att han snabbt blir glad igen och inga probelm alls under hela tiden!


Dag 12 gick han mellan 9-14, fortfarande ledsamt när vi säger "hej då", men sen fungerar det så bra hela dagen. Han äter och sover, leker och har det bra!

Dag 12 gick han mellan 9-14. Dagen gick bra förutam att han matvägrade. Han skulle minsan inte äta! Nejdu, INTE alls! Annars hade han haft det bra och sovit gott efter en oäten lunch.

Helg.

Idag måndag (dag 13). Det märks att han känner igen sig väl. Han känner igen sin dagiskompis (som han skolats in tillsammans med) och man ser glimten i hans ögon då han ser fröken Jeanette! Han leker och har skoj ända tills mamsen säger "hej då" då blir det lite tårar en kort stund. Men det gick över innan jag ens hade satt på mig skorna i rummet utanför. Han matvägrade idag igen, en liten protest mån tro? Han ville inte ens dricka! Lite päron fick komma ner i magen, men inget mer, nixpix!
Somnar snabbt efter oäten lunch och sover en timma.

Hemma vräker han i sig både mellis, middag och dryck & kvällsmål!


Ja, nu anser jag att "första inskolningen" är klar. Sen tar det givetvis en tid innan han ärhelt inskolad, men det får ta den tid det tar. Nu känner han igen sig, börjar komma in i dagisrutinerna och det känns bra trots att det är lite tårar vid "hej då".


Kram!