Tips!


Fläckiga kläder......använd galltvål

När man har barn så är det klart att det blir fläckar på kläderna då de äter, leker osv. De flesta har säkert hört talas om galltvål, men ni som inte har det, köp en galltvål och testa på "omöjliga" fläckar, den är helt suverän!
Eftersom Vilgot är krasslig så har det tyvärr blivit en del kräkandes och både kläder och handdukar har fått fläckar av bland annat blåbärspuré som kanske inte är allt för lätt att få bort alla gånger.
Men blötlägger man plagget och "tvålar" in det med galltvål och låter det ligga en stund i vattnet innan man sen tvättar som vanligt i tvättmaskin, så går fläckarna bort jättelätt!
En bevisbild...hihi.... Fint va!? =D

Det är inte bara på kläder du kan använda galltvål, utan även på hästen, hunden, i ugnen....listan kan göras lång! ;D
Klicka här för att läsa om galltvål!

Skriv "dagbok" när ditt barn är sjukt

Då Vilgot är sjuk så tar vi fram papper och penna som ligger på bordet. Där skriver "journal" flera gånger om dagen. Vilka tider vi tar tempen, vad tempen låg på, om han fick alvedon, har han druckit bra, ätit bra, kissat, bajsat? Osv, osv....
Det är faktiskt himla bra att göra så här tycker vi, för då har man koll på tider så man inte ger alvedon för ofta till exempel. Det kan ju kanske vara svårt att hålla koll på tider då man är orolig över sitt sjuka barn, då snurrar ju så många andra tankar än just klockslag i huvudet...
Är barnet sjuk i flera dagar och man sen behöver åka till doktorn så är det ju jättebra att ha denna "dagbok" att ta med sig så kan doktorn se hur dagarna har sett ut, för det kan ju kanske inte alltid vara så lätt att komma ihåg.
De flesta kanske redan gör så här, men för de som inte gör det, börja skriv, det tar verkligen i princip ingen extra tid att göra detta. =)

Alvedonsuppar

Vi har hela tiden gett flytande alvdeon till Vilgot då han har haft feber eller haft ont.
När han var sjuk senast så ville verkligen inte febern ge med sig och från att det har fungerat kanonbra med flytande alvdeon så började han att avsky det, så det var en kamp varje gång han skulle få lite alvedon.... =S..... han blev jätteledsen och arg och spottade ut en del alvedon.
Då fick jag tips om att ge honom Alvedon Suppositorier, "alvedonsuppar" istället. Det vill säga, ge honom alvedon i rumpan. Dels så vet man ju att ens lille älskling får i sig allt, det går snabbt att ge, (det behöver inte bli någon kamp!) och effekten kommer snabbare.
Vi gav honom en supp och efter det så försvann febern!! Han hade en liten förhöjning dagen efter, men det var allt, sen var han feberfri!!

Alvedonsuppar finns till barn från ca 3 månader´s ålder (5kg).

Mängd alvedon?

Vi använder flytande alvedon till Vilgot och det står ju en lista på flaskan hur stor mängd alvedon man ska ge till de små beroende på vikt.
Då Vilgot var sjuk så gav vi alvedon enligt den listan, men då vi var på Sachsska barnsjukhuset så visade det sig att vi hade gett för liten dos alvedon till Vilgot (eftersom den listan inte är enligt barnets exakta vikt) och att det var därför inte febern ville släppa ordentligt!
De räknade istället ut så att han fick exakt dos efter hans exakta vikt!
Så här räknar man då: (Detta berättades alltså på sachsska barnsjukhuset)
Vikten multiplicerat med 15. Det resultatet delat med 24 (vilket är alvedonets styrka).
Svaret man får då är den övre gräns alvedon man kan ge.
Så om ditt barn väger 9,2 kg så blir det så här:
9,2 kg X 15 = 138 och sen: 138/24 = 5,75) Alltså kan man ge 5,75 ml alvedon till ett barn som väger 9,2 kg.
Undre gräns räknar man ut så här: 9,2 kg/2 = 4,6 ml alvedon.
Dessa doser kan man ge 4 gånger per dygn.

Tänder på gång?

Just nu har Vilgot väldigt ont i munnen då det är tänder på gång. Han har dessutom blivit lite rinnig i näsan och fått feber (vanligt då det är dags för tänderna).
För att mildra hans smärta så har vi kylt vi ner en bitring som han kan tugga och bita på. Men…..efter ett stunds tuggandes så har han blivit jätteledsen…. Antagligen för att det ömmar så i munnen och att det antagligen ömmar ännu mer då han bitit på bitringen en stund…
Istället för att då använda bitringen så kan man lägga in tex. en liten filt i kylskåpet så att den blir sval och så får han använda den att kyla ner sitt onda och svullna tandkött med istället. Då blir det inte lika hårt mot tandköttet som bitringen. =D

Dessutom så har Vilgot fått flytande alvedon, för att lindra smärtan + att alvedonen ju håller febern nere. Vi mäter upp det han ska ha i en mätsked. Tänk bara på att ge alvedon i max 2 dygn utan läkares ordination!!


Klädförvaring

Nu har vi varit och köpt kartonger på Ikea, så äntligen har vi kunnat sortera bort urväxta kläder!
En kartong för varje storlek blev det. Det blir lättare att hitta, plus att man ju inte behöver ta fram en "stor säck" med kläder om man bara behöver hitta någon speciell storlek sen när barn nr. två kommer....hihi...;D
Köpte till små smarta skyltar som jag satt på varje kartong.
Enkelt & snyggt tycker jag!


Skorv

Vilgot fick skorv i hårbotten för ett tag sen. Då gjorde vi så att en stund innan han skulle bada så smorde vi in hårbotten med babyolja och så fick han ligga med det en stund. (man kan sätta på en mössa så det blir lite varmt)
Då jag sen la ner honom i badet så tog jag hans mjuka hårborste och kunde på så sätt borsta bort korven. Sen schamponerade jag hans hår och sköljde noggrant bort allting.
Nu är han jättefin i hårbotten och ser jag att han börjar få lite skorv igen, så gör jag bara den här behandlingen igen så försvinner det!


Röd rumpa

Vilgot har varit lite röd i rumpan och då luftade jag honom oftare, lät honom ligga nakenfis och sprattla, vilket han tycker är jättemysigt! Sen köpte vi en salva på apoteket som heter Inotyol som vi smorde in rumpan med och vips så försvann irritationen i rumpan! =D
Inotyol är verkligen en jättebra salva, du kan använda den till röda barntjärtar, skrubb- och skavsår, självsprickor, hudrodnad/irritation, vissa eksem och vid brännskador.
Så den är helt klart jättebra att se till att ha hemma i ditt barns apotek! =D

Magknip

När Vilgot var ca 3 veckor gammal så började han få magknip. Vi började med magknipsmassage och efter ytterligare en vecka så köpte vi Minifom-droppar på apoteket, då vi inte tyckte att magknipsmassagen hade gett så mycket.
10 droppar Minifom innan varje amningstillfälle skulle han ha och vi fortsatte även med magknipsmassagen två gånger per dag. Nu är Vilgot 2 månader och magknipet har nästa släppt helt, men han är fortfarande väldigt gasig i magen så vi fortsätter med Minifomdropparna, men ska nu dra ner lite på det. Magknipsmassagen tänker vi fortsätta med två gånger per dag.

Be din barnmorska visa dig magknipsmassage, du kan ju alltid använda det i förebyggande syfte och sen är det ju en härlig stund att bara ta det lugnt med ditt barn samtidigt som han/hon får skön massage. Minifomdropparna ger jag ett stort plus för, då det verkligen hjälpt Vilgot att få bort magknipen!

Vilgot gillar att få lite "tryck" mot magen då han har lite ont, så han tycker jättemycket om att ligga på mage då!
Då blir han alldeles lugn och det kan komma lite pruttar...=D
Sen kan man även lägga barnet över ena armen så att det blir lite tryck mot magen!

Hormonplitor + irriterad hy

När Vilgot var 5 veckor började han få små röda prickar i ansikte/huvud, så kallade hormonplitor. Det är olika hur länge de stannar, men försvinner alltid tillslut.
Nu när Vilgot är 8½ vecka har han fortfarande plitor och har även blivit väldigt torr, flagig/skorvig (gulaktiga flagor) och röd i hyn. Det ser nästan lite eksemaktigt ut....
Om man vill ta bort skorven ska man mjuka upp med lite babyolja och efter några timmar försöka peta bort flagorna försiktigt. Då Vilgot är väldigt röd-irriterad i hyn fick vi av barnmorskan en kräm som heter Mildison som det är lite kortison i som vi ska massera in i hyn där han är irriterad. Vi ska använda den ett par dagar och sen ska vi gå över och använda krämen Locobase istället för att mjuka upp han torra hy.
Både Mildison och Locobase finns att köpa receptfritt på apoteket, men innan man använder Mildison så tycker jag nog att man ska prata med sin bm eftersom det är kortison i krämen.
Både babyolja och Locobase plussar jag för att ha hemma!


Snorig/täppt i näsan

På apoteket kan du köpa Renässans näsdroppar eller nässpray (koksaltlösning) om ditt barn är täppt i näsan. Enligt min bm och de på apoteket så ska inte små bebisar använda sprayen utan istället använda pipetter. Då Vilgot var lite täppt gav jag honom näsdroppar innan amningen så han skulle få det lättare att andas då han åt.
Helt klart också ett plus att ha hemma alltså!


Såriga/ömma bröstvårtor

Dels finns det ju så kallade Amningsnappar på apoteket som man kan köpa och amma med. De ger ett skydd mot bröstvårtan så att den inte blir lika hårt utsatt under amningen. Sen finns det en kräm att köpa på apoteket som heter Bröstvårtskräm som är jätteskön att smörja in torra, ömma, nariga och/eller irriterade bröstvårtor med! Så både amningsnapp och bröstvårtskräm tycker jag kan vara bra att ha hemma. =D


Amningsproblem

Vilgot har från början haft svårt att få tag om bröstvårtan och jag var rädd och ledsen för jag tänkte att "tänk om jag inte skulle kunna amma!? Men nu kan jag säga att vi inte har det minsta problem med amningen, för amningsnappen som jag skrev om som skyddar såriga/ömma bröstvårtor är nämligen dessutom ett utomordentligt amningshjälpmedel på fler sätt än så! =D
När jag ammar med amningsnappen så får han lätt ett bra tag om bröstvårtan och kan amma jättefint! I början kunde jag ibland ta bort amningsnappen efter en liten stund då han liksom "sugit ut" bröstvårtan mer, då fick han tag i den direkt, men efter ett tag så ville inte det fungera längre, han tappade lätt taget och blev bara arg, ledsen och irriterad och då gick det ju inte att äta alls.......så nu kör vi helt med amningsnapp och det fungerar kanonbra!!
Det kan finnas lite minus med att amma med amningsnapp.... barnet får ta i mer för att få i sig maten, det kan vara svårare att tömma bröstet och risken för mjölkstockning kan därmed bli större.
Jag upplever iallafall att Vilgot tömmer brösten jättebra och någon mjölkstockning har jag inte haft och han går upp jättefint i vikt! =D

I början skämdes jag nästan lite över att jag fick lov att använda amningsnapp, kändes som att jag inte klarade av att amma som man "ska". Men egentligen...vadå "ska" har jag tänkt. Så här behöver jag och Vilgot göra för att det ska gå bra! =D
Så om du upplever att det inte fungerar med amningen, testa med amningsnapp innan du ger upp amningen, kanske fungerar det lika bra för dig/er som för oss!! =D

(030903) Vilgot tar bröstet utan amningsnapp!! Han började göra det för lite drygt en månad sen och det har bara gått bättre och bättre! Enda gången han vill amma med amningsnapp är om han är jättetrött & ledsen, annar så klarar vi oss galant utan!!
Jag trodde nog faktiskt aldrig att vi skulle kunna klara oss utan amningsnappen, men se så fel jag hade! Det känns verkligen helt underbart att kunna amma utan den, men jag har den ändå alltid med ifall han skulle bli jättetröttt och ledsen. ;D