Vilgot´s dagisinskolning

Tänk nu är vår "lille plutt" snart är 17 månader gammal och det är dags att börja på dagis!!
Jag har tänkt att försöka skriva några rader efter varje dag under inskolningsperioden.
Tänkte kanske att det kunde vara intressant för dem som ska han sina barn på inskolning framöver.

Dag 1
Ja, då har vi varit på första inskolningsdagen på dagis! =D
Det var sååå spännande, jag tror att både jag och Vilgot kände i luften i morse att det var något nytt på gång.


Det här kortet tog jag på Vilgot innan vi gick till dagis, åh, vilken stor kille vi har som har börjat på dagis! Vart tar tiden vägen?
Vi hade samling klockan 09:30 och det är ytterligare sex stycken nya barn på avdelningen som ska skolas in!
Idag bekantade oss vi lite med varandra, vi satt ner på golvet och barnen fick röra sig runt som dom ville för att upptäcka den nya dagisvärlden. =D
Vilgot verkade tycka att det var jättespännande och kul! Han var inte sen med att gå iväg till andra rum på egen hand och leka med leksaker eller ta kontakt med andra barn och vuxna. Det var jätteskönt att se måste jag säga!
Emellanåt kom han tillbaka för att tanka lite mammatrygghet innan det bar iväg en sväng igen.
Vi var där en timme idag och även imorgon ska vi vara där en timme.
Jag tycker att avdelningen känns jättemysig, det var ju här vi verkligen hade hoppats på att få hamna! *glad*
Gården är jättefin och jag har fått ett väldigt positivt intryck av de två barnskötare och den förskolelärare som jobbar på Vilgot´s avdelning.

Vilgot sover nu och det känns skönt att han har de sovtider han har här hemma för de passar väldigt bra med dagisets tider. De äter lunch vid 11-tiden och sen är det sovis vid 12-tiden.
Ser med spänning fram emot morgondagen!

Dag 2
Vilgot ligger nu och sover efter att ha varit på sin andra inskolningsdag, man blir ju trött av alla nya intryck!
Vi var där i en timme idag och idag var det lugnare då alla nya inskolningsbarn hade delats in i två grupper. En i vår grupp var sjuk så vi var bara två stycken nya.
Vilgot verkar verkligen trivas, han leker, pratar och far runt för att emellanåt komma till mig för att tanka lite trygghet. Det känns verkligen skönt att han tar för sig av dagiset!
Jag tror nog att det kanske kan vända lite sen när jag ska lämna honom själv där små stunder. Då han märker att mamma inte är där då han vill kramas lite....
Det känns iallafall bra att han inte är direkt mammig nu när jag är där, det kommer nog hjälpa en hel del då jag ska lämna honom tror jag. Eller inte? Man vet ju aldrig, bara för att det ser ut på ett sätt ena dagen behöver det ju inte vara så den andra dagen.
Jag tycker iallafall att det känns himla bra just nu och det verkar Vilgot också tycka! =D

Dag 3
Idag har Vilgot varit lite mammigare. Hela morgonen hemma var han klängig och det verkar som om han håller på att bli förkyld då det rinner lite i näsan, så jag tror att klängigheten berodde på detta?
Han gick iväg och lekte själv emellanåt, men oftast så ville han gosas med sin mamma eller i varje fall vara i närheten av mig.
Hoppas nu bara att han inte ska bli sjuk det första han blir? Men det är ju vanligt att de kan bli det har jag förstått. ;D
Han har ingen feber eller så utan det är bara lite rinnigt i näsan, så är det inte värre imorgon så går vi på inskolningen, det är ju iallafall bara en timme.
Jag frågade "fröken" idag ang. förkylning och hon sa att så länge de inte har feber och verkar hängiga så tycker hon asbolut att man kan komma till inskolningen. =D

Dag 4
Vilgot är lite snuvigare idag men han var så pigg & glad hela morgonen att vi bestämde oss för att gå till dagis. Igår var han mammig, idag så såg jag knappt till honom! Han var iväg och lekte långa stunder och kom och"tankade mamma" några enstaka gånger bara!
Det är så skönt att se att han verkar trivas så bra! Imorgon ska vi vara där i två timmar och då kommer hela gruppen med totalt sju nya att vara där, så då blir det lite mer fart. Vi är ju bara två i våran grupp, så vi har det ju jättelugnt och skönt, hihi!
Nu ligger Vilgot och sover, han somnade ammandes i min famn i soffan.....sååååå trött var han, älskade plutt!
Hoppas bara att förkylningen inte blir värre utan att vi kan fortsätta att skola in. =D

Dag 5
En hel vecka har nu hunnit gå och idag så var vi på dagis i två timmar istället för en.
Vi var hela gruppen idag och alla föräldrar fick idag säga "hej då" till sina barn och gå in och sätta sig i fröknarnas lunchrum medans barnen var på dagis, hihi!
Vi var med i 45 minuter, sen sa vi hej då och gick iväg. Vilgot blev inte ledsen när vi sa hej då, han var så upptagen med en rolig klätterställning så han tittatde på mig "gå du, jag tänker då stanna och klättra här".
Jag måste erkänna att jag faktiskt trodde att Vilgot och fröken skulle komma in efter ett tag för att Vilgot var ledsen, men inte då! Det kom in tre andra barn och fröknarna sa att Vilgot lekte på så bra, ibland gnällde han till lite *sakna mamma* men han var inte ledsen eller så. Så efter en timme och 15 minuter kom fröken och knackade på fönstret och vinkade ut oss, för nu var denna dagisdag slut.
Då vi kom ut så satt Vilgot i frökens knä och såg lite småtrött ut och när han såg mig så var han såååå nära på att börja gråta, plutten!!
Jag fick världens gosigaste kram och sen vinkade vi hej då till fröknarna och så gick vi hem.

Jag tycker verkligen att Vilgot har varit jätteduktig idag. Han är ju lite förkyld så det tär ju på krafterna, men han är ju pigg och glad ändå.
Nu har vi en skön helg framför oss då vi ska kurera oss (jag blev också förkyld igår) sen är det dagisdags på måndag igen! =D
Så här kul tycker Vilgot det är att ha börjat på dagis:


Dag 6
Efter att ha varit hemma i två dagar så hinner man ju glömma bort dagis lite, så måndagen var lite ledsam för Vilgot.
Vi gick till dagis och efter en stund sa vi hejdå och så gick jag & andra föräldrar och satte oss i lunchrummet.
Efter ca 20 minuter kom en av fröknarna och sa att alla föräldrarna måste komma ut för alla nya barn var sååå ledsna och det gick absolut inte att trösta...
När jag kom ut stod Vilgot bredvid fröken som satt på huk och då Vilgot såg mig blev han ännu mer ledsen och sen satt vi och kramades i säkert 10 miuter innan han ens ville börja kika runt igen....*plutt*....
Resten av dagisdagen så var vi föräldrar med så att våra barn kände och såg att vi var där, men vi försökte att hålla oss lite i bakgrunden.
Sen när vi skulle gå hem så var det någon som inte ville följa med, gissa vem!? Hihi....man blir inte klok på de små underbara liven! Hihi!

Dag 7
Idag var det mycket gladare miner på dagis. =D
Vi gjorde lite annorlunda idag, några föräldrar gick iväg först och vi andra var kvar så att fröknarna kunde koncentrera sig på de barn vars föräldrar vinkat hejdå och vi kunde ha koll på våra egna små älsklingar. Igår gick alla föräldrarna i princip samtidigt så det blev lite för hastigt för alla barnen tror jag...
Vilgot lekte på jättebra, lite ledsamt emellanåt och behövde lite mammagos då och då, men i det stora hela så hade han jätteskoj och var självständig.
Efter ca 1½ timme så var det dags för mig att gå och vi sa hejdå och vinkade och Vilgot blev sååååå ledsen....*ont i hjärtat*..... Man blir verkligen gråtfärdig själv men det är bara att bita ihop. Vill man gråta så får man göra det då man kommit "ur sikte".
Man känner sig sååå usel då man går iväg vinkar och ler mot sitt gråtande barn som bara skriker efter en.... Jag tycker faktiskt att det är jättejobbigt. *gråter en skvätt*
Jag vet att det kommer att gå över och att Vilgot kommer att trivas så bra på dagis med alla nya kompisarna och jag tycker att dagiset verkar jättebra och fröknarna är sååå gulliga och förstående!

Efter nästan en timme kom en av fröknarna in till mig i lunchrummet och sa att allt gick så bra och att det nu var lunchdags och att det nog var bra om jag fortfarande stannade kvar i lunchrummet, för att om jag skulle komma in på dagiset nu kanske Vilgot bara skulle bli ledsen.
Efter ytterligare drygt 15 minuter kom ena fröken och en ledsen Vilgot in till mig. Han ville absolut inte äta lunch utan blev istället ledsen...
Vi ville självklart inte tvinga i honom någon mat, så vi vinkade hejdå och så gick vi hem istället.
Fröken berättade att Vilgot inte gråtit särskilt länge alls efter det att jag hade gått, men han hade velat sitta i frökens knä nästan hela tiden sen. Det känns väldigt skönt att Vilgot får förtroende för fröknarna och kan sitta och mysa i deras famnar om det varit/är ledsamt, tids nog så kommer han att komma till ro på dagis. Man måste låta allt få ta sin tid.
Jag har tagit ledigt måndag och tisdag nästa vecka, det känns skönt. Då har vi två bonusinskolningsdagar om det behövs. =D

Dag 8

Idag har det gått kanonbra på dagis! Vi gick ner till niotiden och efter ca en halvtimme så sa vi hej då och vinkade. Vilgot blev ledsen och det gjorde ont i hjärtat då jag vände mig ifrån honom och gick iväg...
Vi hade sagt att jag skulle komma tillbaka senast 13:30 för de skulle prova att se ifall han ville sova på dagis idag. Ville han inte sova skulle de ringa vid 12-tiden.
Jag och två andra "inskolningsmammor" gick till centrum och strosade omkring och hade det trevligt. Herregud vad jag fingrade på mobiltelefonen för att vara säker på att den var på och att ljudet var på utifall de skulle ringa från dagis.... Man blir ju så nojjig....tur att vi hade varandra vi mammor så vi kunde stötta varandra, hihi! ;D
Vid tolvtiden ringde de från dagis och sa att Vilgot absolut inte ville sova, så jag gick ner till dagis och mötte en väldigt glad liten kille som var så fullt upptagen med leksaker att man inte ens fick en kram till att börja med, hihi....
Detta var första dagen han inte grät då jag kom tillbaka för att hämta honom, det kändes kanonbra!! Han var sååå glad och ville absolut inte gå därifrån, för började han minsan gråta, skrika och lägga sig ner på golvet och sparka med benen....!!
Fröken sa att han varit sååå duktig, att det hade gått sååå bra. "Stora A" fick han i betyg, hihihi! ;D
Det känns verkligen jätteskönt att det gått så bra idag, jag känner mig liksom lättad.
Tids nog när han känner sig ännu mer "hemma" på dagis så kommer sovandet också att fungera bra, det känner jag. Man får låta allt ta sin tid bara och inte tvinga barnen till något när det är nytt.
Du är så duktig Vilgot, min store "lille plutt"!


Dag 9
Idag lämande jag Vilgot på dagis vid niotiden, jag stannade bara en snabbis, ca 5 minuter, innan vi sa hej då. Vilgot blev jätteledsen när jag gick, men han hade slutat gråta strax därefter. *skönt*
Det har fungerat kanonbra på dagis idag, han leker bra och verkar tycka att det är skoj att vara på dagis. Ibland "gnäller han till" lite men efter en kram från fröken så är det glada miner och full fart igen! =D
Han ville inte sova på dagis idag heller, han totalvägrade! Så jag hämtade honom på dagis efter lunch, vid tolvtiden. Då hade han varit på dagis i tre timmar, himla bra tycker jag!
Tyvärr är det stängt på dagis imorgon (planeringsdag) och sen är det ju helg, så det blir en långa paus från dagis...
Jag har faktiskt tagit ledigt från jobbet måndag + tisdag bara därför, så att vi har dem som lite "bonusinskolningsdagar".
Vi har sagt att vi ska ha Vilgot på dagis från 09:00 -15:00 på måndag, men att jag håller mig hemma så att jag kan komma ner utifall att det är något. Det känns jättebra! Likadant på tisdagen.
Det ska bli intresant att se hur det går med sovningen på måndag, för han vill verkligen inte sova där nere....men det är ju så mycket nytt och att somna med en massa andra barn!
Vill han inte sova så tycker inte jag att man ska tvinga honom heller, han brukar ju sova efter lunch hemma och han behöver egentligen den sovtiden.....men jag tror att sovningen på dagis kommer att ge med sig med tiden. Blir han trött så får han väl somna i frökens famn då efter ett tag??

Jag måste säga att inskolningen har gått väldigt bra! Visst är det hjärtskärande då man hör sin lille älskling skrika och gråta efter en....*snyfta*....man känner sig inte som någon schysst mamma då.....
Men Vilgot har snabbt anpassat sig till det nya på dagiset och jag tror att han kommer att stortrivas när han blivit ännu mer "hemma" där!

Inskolningen är nu avslutad! =D

Dag 10
Stängt pga planeringsdag