Gipsavtryck

Gipsavtryck , en kul present!

Lägger in en bild från sidan också så att man kan se att handen, foten och ramen liksom kommer ut ur tavlan.


Lägger in en bild så man får se hur fint det blev att göra en ljusstake av gipsavtryck! Jag har skurit till korkunderlägg som ligger under ljusen för att skydda gipset.

Man kan ju göra olika former på gipstavlorna. Varför inte ett hjärta!
Här blev det fotavtryck med Vilgot´s fot och Vidar´s fot och en matchande ljusstake som Vilgot fått måla med vattenfärger!

En ljusplatta med Vilja`s, Vidar´s och Vilgot`s fotavtryck!


Hur gör man då?

Först får du en stor bit lera (hör med öppna förskolan, de vet vad leran heter, kommer inte ihåg det just nu...) som man kavlar ut till önskad form, till exempel helt rund och ca 6-7 mm tjock. Du ska var uppmärksam så att det inte blir ränder av kaveln på degen! Lertavlan ska bli helt platt. Sen tar du tag en bit in och liksom viker upp kanten, så att det blir som en "platt skål". Fortfarande ska du vara väldigt försiktig så att det inte blir fingeravtryck på själva botten i "skålen" då det ju är där som själva avtrycket kommer att vara.

När du är klar med kanten så kan du, om du vill ha en ram runt själva gipstavlan, göra avtryck med ett finger alldeles intill kanten på botten av "skålen".

Nu är det dags att hälla i gipset! Det tar ungefär en timme innan gipset har torkat såpass mycket att du försiktigt kan ta bort leran.
När du gjort det är det dags för putsningen. Gipset blir ju färgat av leran och nu kan du framhäva kant och fot och hand genom putsningen! Börja med kanten och använde ett finger, mjukt papper (hushållspapper) eller en pensel (kan bli streck/repigt av en pensel!) och liksom gnugga på det du vill framhäva. Då du gnuggar på leran kommer fägen att försvinna där så att det blir ljusare. Var försiktig så att du inte rör bakgrunden på tavlan!!
När du är klar med kanten är det dags att putsa handen och foten. Skulle det vara så att det är svårt att se konturerna någon stans, håll då fram gipstavlan vid en lampa så ser du tydligare! Använde ingen pensel på handen och foten då det kan bli repigt av den. Ett finger är nästan det bästa redskapet här!
Sen är det bara att putsa på tills du är nöjd. =D

Jag gjorde även lite extra saker på tavlan. Jag tog lera, kavlade ut den och skar ut löv som jag la där jag ville på tavlan. Sen tog jag "minikottar" och la vid löven. Det tar ca 1 vecka innan lerlöven har torkat så att man kan limma fast dessa på tavlan! Sjäva gipstavlan tar det två veckor för innan den har torkat ordentligt. Sen kan man ju om man vill limma upp hela gipstavlan på en fin träbräda och sätta fast hängen i träbrädan så att du kan använda den som en tavla.

Om man använder sig av vit lera så kan man istället måla gipstavlan med vattenfärg (se de hjärtformade gipssakerna vi har gjort) och vill man få fram en lite ljusare ton på till exempel fötterna och framhäva dom, så är det bara att ta ett vanligt sudd och sudda försiktigt tills man är nöjd med den ljusare nyansen!

Lycka till!!


Tillbaka till Pyssel