Påtning


Jag har börjat påta och har kommit underfynd med att det är jätteroligt!! Tänkte dela med mig lite av det och försöka förklara hur det går till.
Ska försöka så gott jag kan med hjälpa av texter och bilder. (ursäkta den dåliga bildkvaliteten)


Lycka till!!

För det första behöver du en "påtbräda". Den som jag har är 38 cm lång, 7 cm bred och 2,5 cm hög.
I mitten på brädan ska det vara ursågat ett lång ovalt hål. I min bräda är hålet 32 cm långt och 1,5 cm brett.


 
På varsin sida om hålet ska det sitta spikar med ungefär 1 cm mellanrum ungefär 0,5 cm från kanten mot det ursågade hålet.
Se till att välja spikar med bra "hatt" så att garnet inte glider av spiken sen när du ska påta!
Ungefär 1,5 cm av spikarna ska sticka upp ur brädan.

Innan du börjar ska du ha letat fram en bra virkningsnål och såklart ett garn som du vill använda! =D
Du väljer själv hur brett du vill påta. I mitt exempel har jag valt en väldigt smal påtbredd, då jag påtade en sjal till min son Vilgot.

När du valt vart du vill börja påta så låter du garnet gå ett halvt varv runt den spiken innan du fortsätter tvärs över till nästa spik, rundar den och fortsätter sedan tvärs över till nästa spik. Det blir som "åttor". Se bild!!
Fortsätt så tills du är nöjd med bredden. Ta då och tryck ner garnet så att det ligger tätt mot brädan, med hjälp av virknålen. Du kan liksom dra virknålen jämns med spikarna några gånger tills garnet åkt ner ordentligt.
Sen vänder du på påtbrädan så att du får andra långsidan mot dig.
Gör sedan exakt samma sak igen. Observera att du inte rundar första spiken (där du startar), utan går direkt tvärs över till nästa spik, rundar den och sen tvärs över till nästa spik osv. 
När du nu har gjort två varv så kan du först linda garnet ett par varv längre ut på brädan för att tillfälligt "fästa" garnet så att det inte går upp runt spikarna.
Nu tar du virknålen och lyfter upp den undre öglan av garnet över den övre öglan av garnet och över spiken och släpper där öglan och låter den ligga där. (Se bild!)
Gör så med alla undre öglor! Observera att det alltid blir en spik där det bara är en ögla (den spik du startar med går du ju aldrig runt med garnet). Den öglan låter du bara vara, för den får ett till lager garn vid nästa varv!!
Då du gjort alla öglor så tar du hjälp av virknålen igen och trycker ner garnet så att det ligger tätt mot brädan.
Sen är det bara att fortsätta att vira garnet runt spikarna som "åttor", trä över de under öglorna över de övre öglorna, trycka ner garnet om och om igen tills man är nöjd med längden av den "halsduk" som kommer att bildas.

 
Om du vänder på påtbrädan så ser du hur halsduken sakta men säkert växer fram genom det ursåga de hålet!
När du är nöjd med längden så klipper du av garnet så pass att du har en bit garn att fästa slutet på halsduken med. Ta sen den garnstumpen och dra igenom de öglor som sitter kvar runt spikarna. Samtidigt som du trär garnet genom öglorna kan du lossa öglorna från spikarna.
När hela halsduken lossat kan du fästa resten av garnstumpen längs kanten på halsduken, "sy" fast garnstumpen tills du är nöjd och kanten ser fin ut.

Så här blev den halduk som jag gjorde till Vilgot!Brun/Vit halsduk i bomullRosa/lila/blå halsduk i ullRosa halsuk i bomullGul dress till Vilgot´s favvogosedjur Sniff!
Tillbaka till Pyssel