Mörkt lantbröd
Mörkt lantbröd Ugn: 225 grader

½ pkt jäst
6 dl vatten
25 g mjölkfritt margarin
2 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
2 msk mörk brödsirap
ca 1,5 liter Kungsörnen mörkt lantbrödsmjöl

Blanda ihop de torra ingredienserna. (Spar lite av mjölet till utbakningen.)
Smält margarinet och häll på vattnet, låt blandningen bli fingervarmt och häll degspadet bland de torra ingredienserna och blanda i sirapen. Blanda till en deg.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Knåda degen ordentligt och arbeta in resten av mjölet.
Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till stora kakor (ca 18 cm i diameter) och lägg på smorda plåtar. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Pensla brödet med vatten och låt svalna under bakduk.