Pepparkakor
Pepparkakor Ugn: 175 grader

1 ½ dl socker
3 dl brun farin
3 dl sirap
350 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl havremjölk
2 msk ingefära
1 msk kanel
1 tsk nejlikor
1 msk bikarbonat
1 ½ kg vetemjöl

Rör socker, farin, sirap och smält margarin en stund.
Tillsätt havremjölk och arbeta in mjölet som är väl blandat med bikarbonaten och kryddorna.
Spara något av mjölet till utbakningen.
Knåda degen blank och smidig och låt den vila väl övertäckt minst ett dygn. (Jag brukar ta en tallrik över bunken så att det sluter tätt)
Arbeta upp degen igen. Kavla ut den tunt och ta ut med mått.
Lägg ut figurerna på väl smorda plåtar. Pensla ev. med vatten och grädda i ej för varm ugn.

Om ni gör pepparkakshus!
Tänk på att inte kavla allt för tunt om ni ska göra pepparkakshus! Jag brukar dessutom göra så att när pepparkakshusdelarna har gräddats klart så lägger jag på mallarna igen direkt och skär med kniv längs med mallarna så att pepparkaksdelarna får raka och fina kanter. Det blir så mycket lättare att sätta ihop huset då.
Ibland kan jag till och med kavla ut degen och ta ut delarna till pepparkakshuset direkt på plåten, då riskerar man inte att de går sönder då man annars måste flytta över dem till plåten!

Jag köper Dr.Oetkers kristyr som jag dekorerar med.