Tips!

När vi fick veta att Vilgot var allergisk mot potatis, ägg och mjölk så kändes det först som om världen höll på att falla samma för en stund. "Herregud, hur ska vi nu kunna laga mat och baka, vad ska han kunna äta!?"
Jag blev faktisk lite stressad och hindrade mig själv från att tänka längre. Jag tänkte att jag inte skulle kunna laga mat eller baka efter mina gamla hederliga recept.... Nu inser jag att det inte alls behöver vara krångligt!!

Det är så många som är allergiska idag och det finns många bra produkter som alternativ!
Man behöver inte alls byta ut sina gamla hederliga recept, jag kan fortsätta använda dem bara att jag byter ut margarinet mot ett mjölkfritt margarin och istället för mjölk använder jag havremjölk! Hur lätt som helst och det blir fortfarande hur bra som helst! =D
Det jobbigast som jag upplever är faktiskt potatisen....den finns i korv, köttbullar, leverpastej, kryddor, bakpulver, såser, bulkonger....m.m...m.m.... Potatis finns i fler produkter än jag anade!!

Men jag vill ändå verkligen poängtera att det idag absolut inte behöver vara jätteknepigt att vara allergisk! Det är klart att man får tänka en eller två gånger extra och läsa på ingredienserna kanske tre gånger istället för en då man handlar, men det är inte omöjligt på något vis!
Tänk sunt! =D

Vi försöker alltid se till att vi har fräscha råvaror hemma och att vi har bra ordning i skåp och kylskåp så att det underlättar vid matlagning och bakning. I kylskåp och fys har vi markerat med Vilgot på de hyllor där det endast får stå "Vilgotvänlig" mat på, på så sätt kan man lätt se vad man ska ta. Vi är noga med att äta mycket grönsaker till maten och andvänder det så väl till sallader som i maträtterna!


Då jag bakar...
Jag köper Carlhamns mjölkfria margarin och Oatly havremjölk är kanonbra att baka på istället för mjölk.
Dr. Oetkers vaniljsocker och Marabou bakpulver finns för er som är allergisk mot potatis!
Då jag penslar bullarna innan de åker in i ugnen använder jag mig av Carlhamns mjölkfria flytande margarin!
Tänk på att ni använder er av mjölkfritt ströbröd om ni bakar till exempel en sockerkaka!
Istället för ägg kan ni använda bakpulver. Ca 1 tsk bakpulver/ägg. Jag brukar ta något mindre för att inte få "bakpulversmak" på bakverken eller på pannkakan.

Då jag lagar mat...
Jag köper buljong på Hälsokost, Plantaforce örtbuljong, som jag tycker är kanongod! Tänk på att det ofta är stärkelse i buljonger (tex potatisstärkelse!)
Istället för matlagningsgrädde använder jag Oatly´s mjölkfria "matlagningsgrädde".
Jag ser till att hålla mig till rena kryddor, inte kryddblandningar. Gärna färska kryddor!
Vi köper rena råvaror och lagar maten själv, då vet vi vad vi stoppar i oss och att det är bra mat!

Jag håller mig främst till Oatly´s produkter, tycker att de är jättebra!
Klicka här för att besöka deras hemsida!

Lycka till med matlagning och bakning och försök inte att krångla till det i onödan.... jag vet att det är lätt att göra det!

*Kram*